Blogger news

Rezeki

Assalamualaikum... and Hi,

since aku ada banyak masa terluang sekarang biarlah aku update sebanyak mana story kek sini. Nanti dah start keje ntah sempat ke tidak aku nak update blog kan.

back to the title, apa aku nak kongsikan kat sini adalah bila kita dapat rezeki dari Allah, it means tu rezeki kita and actually rezeki orang lain juga. contohnya, kau dapat kerja, itu rezeki kau. nanti kau dapat gaji banyak, boleh beli rumah beli kereta boleh kahwin, boleh beli pakaian, makanan (should be makanan at the 1st place kan hahaha). So all those things adalah rezeki kau. So macam mana ia boleh jadi rezeki orang lain? bilamana kau kongsi rezeki kau dengan orang lain. for example kau bagi duit tiap2 bulan kat mak abah kau. itu rezeki mak abah kau kan. Kau tolong adik2 kau yg tengah belajar itu rezeki mereka kan.. so that is my point.

Actually orang yg paling murah rezeki dalam family kita adalah mak abah kita. bila mereka ada 6 anak (refer my family members) tiap2 anak berkongsi rezeki dengan mereka, mereka adalah orang yang paling murah rezeki. setuju? make sense la kan. kau ingat senang mak abah kau nak besarkan kau 6 orang adk beradik dari kau dalam perut sampai dah berjaya macam ni? ingat senang? senang? Susah beb. so that is how (salah 1 cara) Allah balas segala kebaikan mereka besarkan dan mendidik kita.

in my family, i have 6 siblings. let me introduce one by one (please dont get bored hahaha) first of course my kak long. she's 28 ys/o. a wife to her husband (of kos la kan) and a 'ibu' to her 3 kids. Kak long kahwin muda masa umur 23 tahun. so early you know. lepas kahwin dia still bagi duit kat my parents seadanya. ada lebih bagi lebih ada sikit bagi sikit. kitorang dulu hidup susah. sangat susah. antara kitorang adik beradik dia yang paling banyak kenal erti kesusahan since my brother and me masa tu duk hostel yg the rest masih belum tahu erti kesusahan dan kehibaan hahaha... Kalau kak long tak cerita aku pun tak tahu tahap kesusahan yang mereka lalui masa aku tinggal kat asrama. makan nasi dengan ikan masin.:'( just ikan masin. till now i remember that things. too sad to remember. then after she sat for SPM, immediately dia terus cari kerja. merata. kilang kat johor, balik kerja pam minyak kat kampung (since my mom sakit masa tu, she took over yg jaga mak) then taska dekat UM, dewan makan dekat SSBJ. too many things she had done just utk cari duit. Walaupun dia tak sambung belajar, takde ijazah, but she still menjadi kakak yang paling membanggakan. the best sister ever. No one can replace her. She did everything for us sampai sanggup tak sambung belajar. I will always remember all her sacrifies. always.

second one is me. nothing much about me. nothing to be proud. i just berdoa yang i sempat balas semua jasa mak abah n orang yg telah berjasa kepada aku.

third one is my brother. Ame. he is 24 ys/o. aku rasa dalam paling ramai2 adik2 beradikku, dia yg paling terible kot hahaha...aku bukan nak mengutuk dia. I still love him, u are my brother rite? haha.. adik aku ni pelik sikit. dia akan buat apa yang dia nak je. after dia habis SPM dia dapat matrik Perak. but then surat dia lambat sampai sangkut tang mana i'm not prety sure. tapi masa dia dapat tahu tu dah lewat, but pihak matrik bagi excuse la dia boleh daftar lambat seminggu. and guess what dia tolah matrik.. aku hangin la. sebagai bekas student matrik, harusla aku hangin! tapi pasaipa aku hangin aku pun tak sure. jangan tanya, i hv no idea at all. kikikiki... as sister of kos la i want the best for her brother and sister kan? i tot matrik is the best choice kot. that time la. bila dia dah tolak matrik n uitm belum panggil2 jugak, dia dah serabut. masukla form 6 tanpa rela. yang tragiknya, hari dia nak daftar tingkatan 6, hari tu jugak offer dari uitm dapat. penat mak abah aku bawak pi skolah time tu. sekolah kat rompin kot time tu. aku tak ingat weh. dah jangan tanya..haha.. dia dapat la pengurusan perladangan yang dia nak sangat tuh... dia memang nak sangat. and dia dapat and dia nak pergi no matter what. amboih kau...nah duk seminggu kat uitm jengka call mak nagis2 nak berhenti belajar. eeee laki ke tu nangis2..mak aku dah cuak tp mak kan. pandai pujuk maaa... mak suh sabar sikit...seminggu dua je kot.. senior yang haprak macam taik tunjuk kuasa padahal akal kosong memang aku meluat. dia kena buli dengan senior..hahaha...nasib mental kuat lagi..tahan la 3 tahun dapat pun diploma pengurusan perladangan. bila kawan2 dia duk kalut terus sambung degree, dia biar je dulu...dia kerja dulu then after miss 1 sem, dia daftar uitm sambung degree then dapatla jugak teknologi perladangan kat uitm shah alam...almost 4 years jugak la nak hbs. ntah bape banyak ceramah dah aku bagi kat dia suh belajar betul2, exam buat leklok, thesis wat bagus2. nasib nak dengar cakap. and yesterday after interview dengan IOI, dia dapat kerja tu w/p dalam masa yang sama dia mengharap dapat kerja ladang dekat Perak tu. he still terima offer IOI takut yang dikejar tak dapat yang dikendung berciciran...tup tup hari ni ladang kat Perak offer kerja kat dia Alhamdulillah. lepas aku dapat berita gembira kerja kerajaan now his turn pulak. semoga dia dapat berbakti kepada mak abah sebaiknya.

the forth one is my sister the only sister. Azi. she is 21 ys/o. Dia tengah buat degree dekat UMP, kejuruteraan pemprosesan..jangan tanya aku apa yang dia belajar...bab2 enjin ni i x campur...i budak environment jek hahaha.. dulu dia masuk matrik teknikal KEdah. dari kedah lepas hantar dia daftar, odw balik pahang, we got a horrible accident near Kuala Kangsar. that time ada mak abah, aku kak long and anak die yang sulong and adik aku yang bongsu. Itu kali pertama kami dapat acc kat jalan raya. van dari belakang lost control sebab jalan licin, langgar belakang kereta abah aku, then van tu masuk gaung, kereta abah aku pulak hilang control. i cant count how many times our car berpusing2 atas jalan tu. luckily bas and others cars jauuuuhhh dekat belakang. after berpusing tu, kereta aku tersepit dekat penghadang jalan. masa tu kau nak harapkan sapa utk tenangkan keadaan. akk aku ngan anak dia dah menangis meraung dah. mak aku jangan cakap la. adik aku yang bongsu dah terjerit2 trauma. abah? always cool like he always be. cuma muka dia suram, risau. risau bad things akan jadi kat family dia. and me? aku buang semua rasa takut, sedih, terkejut, nak nangis and all the things just to make sure family aku keep calm. i keep saying " dah2 tak de pape. semua selamat, jgn ingat dah. yang penting semua selamat" Aku tolong abah aku buat police report, i think most of them aku handle. few days after baru we inform kat azi what happened. and as we guess, she cried. arghhh....nangis macam pompuan...hahaha dah memang dia pompuan uolsss...ada hikmah apa yang jadi.. kalau dia malas belajar aku gertak dia pasal accident ni. pastu dia sedih, tau pun nak belajar rerajin hahaha...tolong belajar bersungguh2 azi. dapat kerja yang baik, jadi anak yang baik, then balasla jasa mak abh sebaik mungkin..

the fifth one is my brother habib. among us, dia yg paling baik. semua admit benda ni, even orang luar pon. sangat dengar kata, tak pernah melawan cakap kami yang tua darinya. dia lawan pon adik yg bongsu tu pun kalau adik yg bongsu tu kacau dia. kalau tak, dia macam dia la. bercakap just yang penting, jawab apa yang di tanya. tak keluar melainkan mak suruh gi kedai, gi umah kawan buat homework. gi masjid semayang teraweh ke raya ke. datsit.now dia dah dapat result SPM. Aku tengah usaha nak tolong dia sambung belajar bidang yang dia minat. Ya Allah permudahkan urusan kami.

ini part yang paling best adik bongsu aku yang no 6. umur dia baru 10 tahun tapi aku rasa cerita dia paling banyak antara kami. dia sangat comel dah kelakar (maaf saya puji adik saya hahahaha) too many things to share. Nabil iqbal, membesarlah jadi anak yg soleh berguna utk mak abah, untuk agama dan bangsa. we love you even do ibal sangat nakal and suka buat orang sakit hati hahaha...

why i story about em? sebab saya harap enam2 kami mampu membalas jasa mak abah kami. semoga mereka terus dimurahkan rezeki sampai mereka lupa yang mereka pernah sangat susah dulu. I dont ask many things from uol, just doakan yang baik2 untuk kami ok...semoga kita sentiasa dalam rahmat Allah. insyaAllah. ameen. till we meet again, bye!
Post a Comment