Blogger news

Result PMR Keluar!!!

Assalamualaikum :)

Perlu mukaddimah? tak? ok. proceed. Hari ni result PMR keluar eh? Tahniah adik2 yang berjaya. and pada yg kurang berjaya jangan sedih. Perjalanan untuk mencapai kejayaan masih jauh dan sentiasa terbuka.

Saje nak share kat sini kisah aku masa ambil keputusan PMR dulu. Masa tu tahun 2003. tarikh tak ingat hahaha. Memang tak boleh tidur la kate kau. Berdebar kot nk gi amik result. Ntah berapa A la dapat kan. Seingat aku masa Exam PMR hari tu subjek paling susah  sains and sejarah. So aku target 7A je la. hehe.

Kang target lelebih kang tak dapat menonggeng kt sekolah tu. Aku dah plan nak puasa masa hari result keluar. hehe tak tau pasaipa nak puasa. Nak halang syaitan dan iblis hasut bukan2 kot. hehe

Tak salah masa tu hari rabu. Mak n abah aku nak ikut amik result. Ok la  kan. Kalau tak, aku nak pergi ngan sape. Mula memang taknak diorang ikut sebab takut dapat A sikit hehehe. Tapi takpe la. Redha je mana yang dapat nanti kan. Adik aku ajak kawan dia sebelah rumah ikut. Masa tu umur adik aku 7 tahun, jiran aku tu pulak 9 tahun. Ada sebab aku cerita pasal jiran aku tu hehe Ja'a nama dia.

Kitorang gerak dari rumah takde la awal sangat. Kul 10 lebih cam tu. Malas nak gi awal2 sebab taknak menunggu kat sana. Sekolah aku (SMKA Pahang) dekat je dengan rumah. setengah jam je pun. 

Masa dah nak sampai tu abah aku singgah petronas isi minyak. adik aku ngan ja'a ni gi beli aiskrim. Masuk dalam kereta, ja'a pelawa aku aiskrim dia. aku taknak sebab tengah takut nk tengok result mana selera nak makan pape. ye dak? Kali kedua dia pelawa. Aku mcm 'alahai kesian dak ni, seungguh2 pelawa'. Aku amik la sesudu aiskrim die, masuk mulut,tak sempat telan aku menjerit. 'Puasa'!! hahahaha punya la lupa. nervous punya pasal. Ja'a muka dah bersalah gila. takut pose aku batal sebab dia.

Nasib masa tu dah masuk kawasan sekolah. terus pi tandas kumur2. haha. Lepas tu baru perasan ada banner tulis "tahniah, calon PMR 2003 LULUS 100%" aku pun, wowww!! tak de yang fail even bahasa arab sekalipun. Amazing!! Alhamdulillah untuk sekolahku tercinta.

Aku cari kawan2 aku, sebab tak tahu cikgu bagi result kat mana. Dah jumpa tu, untuk kelas aku, cikgu suruh masuk dalam bilik meeting. cikgu suruh beratur. masa tu bukan guru kelas aku. Cikgu fizah yang bagi. Aku pernah belajar geografi dengan dia.

Sejuk tangan2 aku. haha. gelabah tol. Cikgu pulak saje taw kasi lambat2. aku ngn kawan2 tak senang duduk dah. Mane taknye, tak tahu lagi result berapa. Eh, dah kenapa ngah type entry ni rase menggigil jugak??? wakakakaka penangan betul nostalgia masa silam hehe...

Then cikgu start bagi. ayat cikgu simple je. "Tahiah,9A, tahniah 8A"..kawan2 yang depan aku majority 9A. seorang dua je yang 8A. Aku memang la target bukan 9A tapi kalau dapat pun apa salahnye hahaha.. Sampai turn aku, aku tengok cikgu. cikgu tengok aku. waaaaaaa noervouse laaaa....benci tau rase cam ni hehe please laaaa... target 7A, tapi kawan2 ramai dapat 9A. aku pun nak jugak. hahaha usaha tak seberapa nak dapat lebih2. kikikiki...(bersambung...)


























































































































^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
hahaha mana boleh bersambung kan. kena habiskan cerita. sebab aku pun ngah berdebar ni. padahal dah 10 tahun kejadian ni berlaku kan.
 
ok la sambung. bila aku tengok cikgu, cikgu tengok aku. cikgu pun cakap "tahniah, 9A" waaaaaaaaaaaaaaa. aku peluk salam peluk cium cikgu. Alhamdulillah. Hadiah untuk mak ayah aku. hehehe...
 
Kat luar aku gi kat parents aku, aku cakap 9A. diorang tak caye. sobsss hahaha aku tunjuk slip, pastu mak aku peluk aku. hehe Abah aku pun senyum je. suke la tuuu hehehe... Pastu masa nak balik gi kat kereta tu, jumpa sape2 sume orang cakap tahniah. aikk diorang tau ke aku dapat 9A??? hehe aku pelik tapi aku bersangka positif. Mungkin ucapan tahniah sebab aku warga SMKAP yang dah lulus 100% kot. 
 
 
 
 
 (Batch mate aku. 2001-2005)
 
 Class mate aku, tahun 2003 (3 Al-biruni). Ada 31 orang. 27 9A, 4 8A. Tahniah! Ada yang dah jadi doktor, jurutera, pakar mata, cikgu, aku? perunding alam sekitar. hehe Alhamdulillah dengan perancanganMu ya Allah


Terima kasih ya Allah untuk semua rezeki mu padaku, ibubapaku, keluargaku, guru2ku, dan sekolahku. Semoga kami sentiasa di bawah rahmatMu ya Allah. Amin ya Rab.

Melancong Ke Medan, Indonesia (Day 2,3)

assalamualaikum :)

Ok, seperti yang dijanjikan, aku akan cuba habiskan cerita perjalananku ke Medan ini dengan jayanya. Tolong baca sampai habis yep anak-anak umi sekalian haha Rentetan daripada entry ini, makanya aku harus habiskan semua cerita di Medan sementara ada masa free ni.

ok, jom ikut pengembaraan Upinipin anakalam ni ke Medan pada hari ke dua di lake toba. hari ke dua adalah hari yang paling menarik, seronok, teruja, dan meletihkan haha 

kan malam tu aku and the geng dah check in kat hotel lake toba ni, so pagi-pagi terus ZZzzaaaassss ke restaurant hotel ni untuk breakfast. lapar kot. Malam tu tak makan sebab terlalu mengantuk and terus tidur dengan masyuknyeee. So bila sampai masa untuk bersarapan, haruslah ambil kesempatan mengisi perut dengan terbilangnya. kena makan banyak beb, sebab masih jauh lagi perjalanan hari ni.

Menu dekat restaurant ni tak banyak pon, ada nasi goreng, bihun goreng, dan mee ala2 maggie goreng. haa nampak banyak kan? tapi rasa semuanya sama. perencah yang sama, yang bezanya cuma nasi, bihun, mee. Walaupun menu tak segah dan tak sebanyak menu di kebanyakkan hotel2 di malaysia, aku harus terima hakikat yang aku kini berada bukan di malaysia. perutku amat memahami situasi dan keadaan semasa, so aku pun makan la apa yang ada depan aku. 

tengah-tengah que nak ambil makanan, ada sorang akak ni tegur aku. eh dia cakap malay tau! so kesimpulan dia orang malaysia haha sembang-sembang la ngan akak ni. rupanya dia dengan family dia datang medan untuk bercuti. die kerja dekat putrajaya. sambil ambil makanan sambil sembang, sudahnya pinggan aku penuh dengan makanan. Macam tu la kesannya akibat dari perbuatan di bawah paras sedar hahaha aku habiskan la jugak makanan tu and of kos la kenyang kan..


Lepas makan tu, bergambar jap dengan suami dekat restaurant tu sebab view dia SUBHANALLAH cantik sangat. Memang cantik la. Jap-jap, aku letak gambar yep.







Pemandangan yang cantik, bukan kitorang dua orang. tapi xde gambar pemandangan. Yang ada pemandangan dan kami hahaha so korang hadap je la gambar kitorang okeh. haha

Lepas tu kitorang kena turun bawah untuk ke bot. Bot ni akan bawa kitorang ke Pulau Samosir. Dekat pulau tu ada kawasan perkampungan suku kaum batak, kawasan bershopoing dan makam raja Batak.

Sebelum sampai ke bot, harus snap gambar dulu kan.





Dah naik feri tu kene bergambar la kan. Wajib!




Then nampak tak dalam gambar kat bawah ni tulis PULAU SAMOSIR. sape nampak dia terror. sape tak nampak, tanya kat orang yang nampak keh :)

 

Bila dah nampak pulau samosir ni, maknanya kita hampir sampai dah ye akak2 abang2 sekalian. legaaaa... air tasik kemain kuat macam ombak. gayat mak cik ni duk dalam feri tu. tak sabar nak pijak tanah balik. haha
Ni tourist guide kumpulan pelancong dari Acheh. Kitorang tumpang sekaki la dengar apa yang dia nak cerita pasal makam and salah silah keturunan Raja Batak. Aku tak kenal weh sape raja2 batak ni. So aku dengar2 gitu2 jela hahaha tapi akak ni lawak la. Selalu kena sakat dengan pakcik2 dari Acheh tu. Gatal gila! hahaha

Ni la saat paling2 ditunggu2..hahaha shopping!!! sebab ada banyak jual barang2 kat sini. Kat bawah tangga tu. Macam pasar la. Barang murah jugak la. Sebab tu sakan gila aku membeli belah. hahaha habis semua ahli keluarga ngan keluarga metua aku dapat cenderahati dari kitorang hehehe Alhamdulillah :)

Please gambar suami takde!! ini tak boleh jadi. hahaha sebab gambar semua dalam fon suami :p okeh, to be fair nanti nak tepek gambar suami besar2. hehe eh, suke hati kitelah, blog kite.hahahahaha

Okay la, dah tamat part Pulau Samosir. Lepas kitorang balik seberang sana, then teruskan perjalanan ke ke ke ke.....(hilang memori) -_- padahnya kalau biarkan blog tak ber hapdet!! sebenarnya next tempat tu kitorang pergi tempat jual teh sedap. Sedap ke tak ke jangan tanya aku. wakakakaka aku tak rasa pun. tempat tu cantik tapi kehalalannya tak dapat dipastikan. So aku gi sana just untuk bergambar je. Pemandangan cantik :)



 
Next pulak Air terjun tertinggi di abad ini. pon tak ingat nama air terjun ni. hahaha. maafkan sy maafkn sy :)


Lepas tu terus turun ke Bandar Medan. Cari hotel dekat situ sebab senang esoknya dah nak balik, kena cari hotel dekat dengan airport la kan. This hotel macam ok2 la. hahaha. ok la kot. 'Green Garden Hotel'



Al kisah. bawa iron tapi plug 3 mata tak leh cucuk sebab sana pakai 2 mata je. Alternati di ambil oleh suami hahaha hampar bawah tilam haha berat kot tilam nieh!!



Esoknya hari ke-3, balik!! flight pukul 2. so ada banyak masa lagi. apa lagi habiskan duit yang ada la hahaha aku beli telekung, kain pasang, kain pelekat. Tak yah gambar lah. ye dok?? haha

Last destinantion before airport, is SOGO!! SOGO Medan hehe


Okay, dah boleh balik. hehe. Pergi 2 beg, balik berbeg2!! haha..biasa!!!
Banyak beg baaaang..hahaha barang sapa ntah banyak macam nieh..aishhhh

 Haha, overall ok la vacation ni. Sebab bawa duit lebih. Kalau pergi tangan kosong macam tak best la kan. tempat shopping kot kat sini hehe. Banyak benda dah lupa. Cerita je apa yang ingat hahaha...Boleh la kalau nk jeleskan anak2 nanti hehehe

Till then, take care :)
Wassalam.
 

Hadiah Comel dari Suami yang Kacak

Assalamualaikum 

Sebab lama tak menulis, so banyak sangat benda yang aku nak tulis. Lain cerita lain tajuk kan hehe So jangan tanya kenapa sehari nak ngeup entry banyak2 hahaha...

2 minggu lepas turn aku balik jumpa suami. Best! Sebab? hahaha kenapa pulak tak best kan kalau jumpa suami. Hilang segala masalah, tekanan hidup di bandar dan sebagainya hahaha. takyah nak poyo sangat la kau.

As usual, suka balik jumpa suami sebab nanti dapat hadiah comel2 dari suami. Tapi tu antara sebab ke-100 la kenapa nak jumpa suami. Sebab 1-99 adalah sebab sayang cinta rindu wakakakaka Betul ni, tak tipu :p

So aku sampai rumah dalam kul 11. Petang tu suami dah bagitahu ada benda dia nak bagi kat aku. Excited gila kot. Mana taknya! hahaha orang nak bagi barang takkan nak nangis lak kan. Aku tanya suami nak bagi apa, dia cakap rahsia. Benci!!! sekarang suami dah tahan godaan untuk tidak membocorkan kejutannya. Kalau tak, pantang goda sikit mesti terus bagi tahu apa dia beli. Takpe. U win dear hahahaha

Tadaaaa!!! setelah menahan kesabaran nak tahu dapat apa, akhirnya dapat jugak nieh!!! hahaha comel ok pembalut n surat cinta tu. Eh pembalut n surat je comel?? hahaha mestila. dah aku belum tau apa isinye..ye dok???

hahaha sape cakap tak comel, sila cakap dalam hati je ok. Sebab bekas makanan ni sangat comel. Inilah benda comel yg ada dalam pembalut comel tu hahaha comel kan. Leh bawak bekal gi keja dengan hati girang. Bekas air pon suami belikan sebab warna purple match dengan bekas makanan. hehe LOVE YOU lah abg!!! hehe


Sekarang boleh la nk beli benda2 comel macam ni. Nanti dah ada anak berebut la dengan anak. Silap2 tertukar bekal pagi2. Anak bawak bekal aku gi sekolah, aku bawak bekal anak gi tempat kerja hahaha. Mujur tertukar ngan anak. Kalau suami pulak yang bedal bekal kitorang camno?? hahahaha

apa2 pun, terima kasih suami untuk hadiah yang comel ni. next hadiah please. hahahaha gurau jek!

Tu je la hari ni. hehehe 

Wassalam.

Masakan Bukan Nasi

Assalamualaikum and Hi Suami and readers semua!! 

Waaaa jap nak nangis. tssskkkk...Lamanya tak tulis kat sini. Mengapa?? Kenapa??? Pelik tol aku, apesal la aku sibuk sangat semenjak 2 menjak bermenjak2 nieh!! tak boleh terima tahu tak? hahahaha 

Apa nak cerita nieh?? Macam tak ada pape je. Tapi kalau tak cerita macam mana nanti suami and anak2 nak tahu apa yang isteri and ummi dia buat kan?

Sesimple yang boleh eh :)

Ni aku masak masa hari selasa malam lepas. Gi tesco beli sayur2 ni, beli bihun, perencah sup ayam adabi balik potong2 campak dalam kuali, siap!!! (api mesti buka kalau tak tak masak la bihun sup ko nieh)

Ni pulak semalam malam. memang aku taknak makan nasi kau. Minggu lepas dah makan nasi. Minggu ni makan bihun pulak. minggu depan baru makan nasi. Ni pakai perencah bihun goreng adabi. cepat, lazat (perasan!) senang. Tu paling best!

Ni bulan lepas punya buahan2. hahahaha...Apasal la aku selit gambar ni ntah. Lantak! Janji yang ni bukan nasi hahaha... Orange, Kiwi, Madu. Yummy2!!!



Ok tu jelah. Ntah la kenapa aku tak selera makan nasi minggu ni. Suami jauh kot. wakakakaka. malam ni nak masak bihun apa pulak ntah. tomyam la kot hehe. Till then, take care uols. 

Wassalam :)
 


Anugerah Terindah

Assalamualaikum suami :)

Coretan ni khas untuk abang. Terimalah..haha ecece macam nak perform lagu je kan. Sebenarnya kalau abg perasan seminggu dua ni asyik rasa tak sedap hati je. Kenapa ye? Entah la. Kenapa ye. Harap-harap semuanya baik-baik kan. Mungkin rindu kot. Terlebih rindu. hee

Atau mungkin belum sempurnakan dengan sebaik mungkin tanggungjawab sebagai seorang isteri. Banyak lagi yang belum tertunai kan. Tinggal jauh-jauh, asing- asing macam ni, susah kan nak berbakti kepada suami. Untung suami orang lain dapat isteri tinggal dekat disamping suami kan. Semua lengkap terjaga oleh seorang isteri. :) 

Sy tau kita pun tak minta tinggal jauh-jauh macam ni kan. Kita usaha untuk tinggal dekat. InsyaAllah satu hari nanti kita akan tinggal bersama ye. Tak semestinya tinggal jauh lansung tak boleh nak tunaikan tanggungjawab kan kepada suami atau isteri. still ada caranya kan.

Isteri abg ni rindu sangat dekat abg. :D Abang baik kan. hehe kacak kan? hahahaha Abang adalah anugerah terindah dari Allah untuk isteri abg ni. Alhamdulillah. Terima kasih abg untuk semuanya. Sy takkan jemu tulis semua cerita pasal abg kat sini. ops pasal sy sekali. haha nanti anak-anak boleh baca kan. Diorang boleh tau kan kita ni macam mana sekarang kan. sengal-sengal ubi je abah and ummi diorang ni haha. 

I love abg. sepenuh hati. setulus hati. dulu, kini dan selamanya. sayang abg kerana Allah. InsyaAllah. Semoga abang terus tautkan hati abg kepada Allah, terus setia mencintai isteri abg dan bakal anak-anak kita. Terus menjaga ibubapa kita. Selalu mohon petunjuk Allah dalam melakukan segala hal. 

Lastly, I will keep on loving you my dear sweet muncitsss suami :)

Suami Punya Birthday

Assalamualaikum and Hi! :)

Alhamdulillah hari ni genap 25 tahun umur suami. aku punya 25 tahun dah lama lepas, 3 bulan lepas haha aku tuo dari suami dari segi umur tapi tahap keremajaan tu masih di paras yang membanggakan. muehehe sudah faizah sudah. Eh tapi betul, hari tu masa gi Politeknik Sabak bernam, sebab join company punya exhibition, ada student tegur I "dip apa" (actually dia nak tanya I amik course ape) haha. Sorry adik, akak datang join pameran jek. Owh adik2 sangat rasa masa tu. haha

TU bukan tujuan utama aku ngeup entry ni. Tujuan utama adalah untuk framekan kenangan-kenangan dengan suami tersayang sepanjang sambutan hari lahir dia yang kali pertama sebagai seorang suami, kali pertama disambut oleh seorang isteri. Mestila kali pertama dengan isteri. Aku bukan kawen dengan duda ye dok? hehehe Love u abg. kahkahkah

Sebenarnya kali pertama say YES to his proposal adalah pada 29oct2010. Setelah pelbagai usaha dilakukan oleh suami untuk mendapatkan seorang faizah. hahaha kene jual mahal beb, semahal mungkin. Mak ayah jaga kita, besarkan kita, beri makan minum pakaian, ilmu, duit untuk kita, bila dah besar xkan sewenang-wenangnya kita nak serah diri kita kat orang lain kan, yang kita baru kenal setahun dua, sebulan dua, sehari dua. No no no. Kena semahal mungkin. Tapi mahal bukan dari segi wang ringgit letak hantaran ribu riban. Tapi the way kita jaga diri kita, jaga adab, nama baik keluarga, maruah dsb.

Itu dah part lain dah tu. hahaha Nanti la lain kali aku cerita yang pasal proposal dari seorang suami untuk isteri dia. hehehehe

So seperti yang diketahui atau pun tak diketahui, 29 oct adalah ulangtahun kelahiran suami saya. Yeeaaaa dah sebaya! hahaha Pertama-tamanya, terima kasih arwah mak sebab lahirkan abang. Kalau mak tak lahirkan abg, mungkin akak x kawen dengan abg kan hiiii...Terima kasih mak abah sebab besarkan abg dengan sempurna, beri didikan agama, ilmu yang baik untuk abang. Abang baik mak, abang macam abah. Sama macam abah jage mak dulu, macam tu juga la abang jaga akak sekarang. Alhamdulillah ya Allah atas kurniaanMU kepada kami semua.

29 oct 2013 jatuh hari selasa. Seboleh mungkin nak ada dengan suami di hari-hari istimewa macam ni tapi tuntutan kerja mengahalang aku untuk menunaikan hasrat tersebut. So weekend hari tu aku balik kampung untuk membelanja suamiku yg muncit ni makan-makan. Aku cakap kat dia hadiah belum ada, kena tunggu gaji. So dapat belanja makan je. Yelah, takkan nak bagi hadiah kat suami kena minta duit suami hahaha tak pernah di buat orang. 

Sampai Segamat dekat kul 6 jalan-jalan kat One Segamat mall dulu. Ada sebab ajak suami gi situ haha sebab? nak ajak gi beli kad bday dengan kotak hadiah. Cakap kat suami, hadiah tak beli lagi beli kotak je dulu, tengokla nanti nak beli hadiah apa. hehe

Habis jalan-jalan, kitorang decide gi Pizza Hut since suami ngidam nak makan pizza. OMG ada baby ke dalam perut abg?? hahaha. Tapi singgah dulu beli kek SR 3 slices bawa gi PH.

One of the cakes (Absolute choclate) yummmy2!!!


Macam biasa la kalau date berdua dengan suami, kitorang macam tingtong sikit. buat hal sendiri hahaha bercerita, gelak ketawa, amik gambar, snap pic sendiri tanpa pedulikan keadaan sekeliling yang huru hara hahahaha. Dah nak buat macam mana, kitorang kena gunakan masa dengan sebaik mungkin. hehe

Makan jangan tak makan abg muncitssss

ni mengena namanya!! haha comotsss eeuwwww haha

ni namanya hukum karma hahaha


Oder pizza, spagetti, hot coffe and hot tea. Musim hujan baru layan minum air panas. Kurangkan air bergas bagai ni. Makan-makan, sembang-sembang, amik gambar. heaven! hehehe

Pastu dah, balik rumah mak metua kek muazam shah. Satu lagi nak cerita pasal hadiah suami. hehe

muka macam nothing happened tapi sebenarnya dah komplot dengan adik ipar hehe


Actually dah komplot dengan haziq, ade ipar yang no.2. mintak tolong dia belikan jam tali kulit sebab suami selalu cakap nak beli jam tali kulit. tali besi dah banyak. Lagi 1 haziq ni pandai ketuk toke kedai jam. Sehabis mungkin dia ketuk supaya dapat harga murah. Dah memang harga tu murah, toke tu letak harga mahal-mahal kan. Pernah dulu masa nak beli jam hantaran, kitorang bawa haziq ni jugak. Masa tu kat Melaka. Jam couple la. Harga 1 rm600, 2 dah rm1200 kan. Lari bajet dah tu. Haziq jalankan tugas die dengan baik dapatla rm400 seutas, boleh la. rm200 macam-macam lagi kita boleh beli kan. haha

2 minggu sebelum ni aku bagitahu haziq rancangan aku, dia on je. Memang gila jam dak uh. Aku bank in duit kat dia RM***. Siap warn dia beli yang within bajet je, jangan mahal-mahal. hahaha. Bukan kedekut tapi taknak membazir. hahahaha... apo la punyo bini kikikiki

so jumaat 25 oct tu haziq pun balik bawa jam sekali, siap sorok dalam almari baju mak lagi hahaha.. hari ahad pagi 27 oct masa tu suami nak mandi, cepat-cepat gi ambil jam dekat haziq. Masuk bilik, keluarkan jam, masukkan dalam kotak yang aku beli kek segamat, tulis kad laju-laju, jiwang-jiwang sikit pastu letak dala paper bag, buka almari, keluarkan barang-barang, letak beg, cover dengan barang-barang, siap SOROK!! haha. Siap kunci pintu bilik lagi. Setel! 

Dari hari sabtu sampai malam tadi selalu tanya dia takpe ke takde hadiah? takpe ke hadiah lambat. Suami cakap takde hadiah pun takpe, jumpa isteri pun dah dikire sebagai hadia. owhhh tacim! haha untungla gitu, jimat duit takyah beli hadiah, tunjuk muka je kat suami. haha.

Dalam pukul 11.50 mlm tadi, baru bagitahu suami ada hadiah untuk dia, tapi kena cari dulu dalam bilik tu. Kemain la suami cari. aku cakap kalau kul 12 tak jumpa jugak, esok je aku bagi tahu kat mana tempatnya hik3...

2 minit sebelum pukul 12 suami dah jumpa! YEaaaaa suami terror. hahahaha. Speechless kau. Sampai tak terkata. hehe Mula cakap thank you pastu diam pastu I Love u pastu diam pastu cantiknya Ya Allah pastu diam pastu jam ni memang taste abg pastu gelak. why aku cerita semua ni sebab suami adalah orang yang suka bercakap tak kire masa atau tempat boleh terkedu dan terkelu hanya kerana seutas jam tangan idamannya hehe. Me? of course la happy. Apa yang kita plan semua menjadi. Sebuah kejutan untuk suami tercinta. Bukan hadiah yang jadi ukuran tapi kasih sayang dan cinta yang jadi anugerahnya. :)


he likes you!!! haha


Alhamdulillah Allah permudahkan jalan untuk gembirakan suami.

Untuk suamiku dari isterimu dan bakal anak-anak kita, Kami ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA eh selamat hari lahir abang! yang ke-25!!!! semoga Allah terus merahmati abg, menjaga abg, membimbing abg ke JalanNYA. semoga Allah terus mengurniakan abg kesejahteraan dan kesihatan untuk abg sentiasa menjaga sy, membimbing sy, mengimamkn di setiap solat kita. Semoga Allah hadirkan kasih sayang dan cinta dalam diri kita untuk kita saling menyayangi, mencintai dan untuk kita alirkan rasa sayang dan cinta tu kepada anak-anak kita, ibubapa kita, keluarga kita dan saudara seislam dengan kita. Lastly, semoga abang kacak selalu ok! hehe.

baru rare. asyik bday cake je. sekali sekali pekena bday pizza hehehe
Sekian sahaja cerita daripada kami :) love u bakal anak-anak umi dan abah <3


Sehingga itu, wassalam :)


LOVE is CARE

Assalamualaikum and Hi !! :)

Semoga readers semua berada dalam redha Allah taala. Ok, sabtu ahad lepas, balik kampung jumpa suami. Suami oncall takleh datang Klang. Sebab rindu, sanggup redah hutan belantara panas hujan, kilat petir asalkan dapat jumpa suami, family, family in law. hehe

jumaat malam tu sampai kampung pukul 1am. balik rumah family dulu. sabtu petang tu family nak gi Johor so aku n suami pun pergi date kat Segamat. hehe Since bday husband 29th oct ni, so aku pun celebs la awal-awal. Hari Selasa aku di Klang, husband di Pahang. Acane nak celebs kan. so sambut awal la. hehe Suami tak minta tapi isteri kan degil nak jugak sambut. So belanja makan je la. (yang tu nanti aku cerita okeh!) heee =)

Sabtu malam tu pulak terus balik muazam rumah metua. Ada fil, mil, sil, and bil. masing2 tgh tercanak depan tv. kitorang sampai, rehat jap and join diorang tengok tv. Team bola husbnd and family LIVERPOOL on air. nasib menang..haha.

Ok, sebenarnya tajuk entry ni di ambil dari perbualan keluarga metua and aku masa pagi ahad tu. Masa sarapan kitorang akan spend time bersembang, bahan membahan, dan kena mengena antara satu sama lain. haha

Then fil ku tanya. Apa maksud cinta, sayang pada pandangan kitorang. Kitorang macam blurr je. Then Abah cakap kita selalu cakap kita sayang suami, sayang parents, sayang adik beradik, so apa yang kitorang maksudkan dengan perkataan SAYANG tu.

Suami jawab: bila kita cakap kita sayang, bukan sekadar kata2, tapi apa yang kita buat untuk tunjuk kasih sayang kita tu.

Adik ipar jawab: Bila dia sayang orang tu, di akan ada rasa rindu dengan orang tu (ceh jiwang budak hati kering nieh!! haha)

Aku jawab: Bila orang yang kita sayang disakiti orang lain, Kita akan turut rasa sakitnya. Kalau orang lain buat mak ayah kita sedih, kit rasa jugak sedih tu.

Well, kitorang tak tahu la jawapan kitorang ni kalau dalam exam berapa kan markah kitorang dapat tapi for sure bukan full mark! haha tapi abah takkan reject jawapan kitorang.

Abah cakap LOVE is CARE. Bila kita sayang orang tu, kita akan jaga dia. JAGA dalam konteks yang sangat luas. Jaga masa dia hidup dan jaga masa dia dah takde. Abah sayang arwah mak sangat-sangat. Abah jaga kubur arwah mak baik-baik. Abah balik kampung setiap bulan ziarah kubur arwah mak. Abah bersihkan kubur arwah mak. Abah tanam pokok atas kubur arwah mak. Abah sayang arwah mak dari dulu sampai bila-bila. Abah tak bagitahu tapi aku dapat rasa benda tu. Even sekarang abah dah ada isteri, tapi yang pertama tetap istimewa.

Abah nak anak-anak abah jaga kubur arwah mak sampai bila-bila. Abah tanya nanti bila abah takde, anak-anak abah akan jaga tak kubur abah. Suami dah sebak walaupun dia cover-cover. Ingat isteri dia tak perasan la tu. Suami bila masuk bab-bab mak ayah dia sensitif sikit walaupun tak tunjuk. 

Berbalik cerita tadi, apa yang aku dapat:

-cinta/ sayang bukan hanya kata-kata tapi perlu sekali dengan perbuatan.
-cinta/ sayangkan seseorang masa dia ada dan masa dia tiada.
-cinta/ sayang bukan bergantung pada masa-masa tertentu tapi setiap masa setiap saat
-cinta/ sayang ada aura tersendiri. Bila kita sayang orang seikhlas hati, orang tu juga akan zahirkan rasa yang sama.

Okay, tu jela setakat ni. hehe. Sementara aku masih ingat apa abah cerita semalam aku tulis kat sini hehe

Alhamdulillah walaupun tak kaya tak berharta Allah rezekikan aku suami, keluarga dan keluarga metua yang penuh dengan kasih sayang. Terima kasih ya Allah, suami dan keluarga.

Kiri: abah saya, abah metua, suami, saya, mak metua, adik ipar paling bongsu, mak saya
depan: wan metua hehe adik ipar no 4
 

Adik beradik saya! =)
belakang kiri:abg ipar and anak sedara, suami, saya, kakak sulong
depan kiri: adik no.3, adik no 5, adik no 6, adik no 4
Keluarga metua! :)
belakang kiri: suami, adik ipar no 3, adik ipar no 4, adik ipar no 2, saya
depan: abah metua, adik ipar bongsu no 5 and emak

Love Them so MUch.

Sehingga itu, wassalam. :)


Menjamu Perut dengan Secret Recipe

Assalamualaikum :)
Hi !!!!!

Lamenye tak ngeup entry di blog bucuk-bucuk nieh. Owh rindu sangat. Serindu kepada suami jugak hahaha Apa punya ayat ntah. Nak cakap yang rindu blog sama macam rindu suami tapi rindu suami lagi kuat. Suami kan. Bukan orang lain. (Kalau abang baca mesti terharu hehe)

Ntah kenapa perut rasa macam nak makan sesuatu. Sebenarnya tak sure perut ke, anak tekak ke mulut ke yang rasa nak makan. Tapi rasa nak makanla. Fiil aku ni lain macam sikit. Kalau duk sorang-sorang di perantauan, rasa nak makan tu nak makan ni mesti hold dulu. Sebab? Nak tunggu nak makan dengan suami. Mana best makan sorang-sorang. Ye dak? Tak feel lansung. haha

Suami dan aku adalah orang yang suka makan. Tapi suami lebih la kan. Kalau tak, takde la hari-hari ngomel tentang kemajuan perut dan kelebihan lemak yang ada kan. hehe. Abang jangan marah, gurau je k. Abg boncett pon tetap kacak hihi :)

hari tu gi secret recipe raikan gaji husband. haha gitu pun ada ke? Of course la kan. Gaji I simpan, gaji suami peghabeh. haha nope la, actually suami nak belanja. Dengan tahap teruja gila apa nak say NO kan. 

Destinasi: Secret Recipe AEON Bukit Tinggi, Klang. Aku ni trauma benonye kalau gi SR ni sebab asyik oder makanan je, mesti rasa dia ke laut. bihun tomyam and laksa sarawak. Takmo dah oder menu tu. Tapi on that day, husband suruh try Mee Curry, walaupun takut tak sedap tapi cuba gak la. Takkan nak minum je, orang nak belanja harusla kene paw lebih-lebih hehe.

Husband as usual his favourite, Nasi goreng Thai ke tomyam ntah. Aku men bedal je nama menu. Hafal pulak aku kan.

Dessert: Aiskrim, lovely!!

Air: hot honey lemon, yummy !! I am in love with honey. Super duper cool you know!! haha and7up

Motif letak gambar? bila terliur tengok gambar laju2 request nak makan yang ni lagi haha suka!


YUMMY YUMMY !!!!

HOT HONEY LEMON super HOT!!! haha

Suami makan makanan saya sobsss haha (Abang kenapa kacak sangat?? kan dah rindu balik huhu~ sape lagi nak puji suami kan hahaha :p)

Sehingga itu, Wassalam :)


Blog Untuk Luahan Hati

Assalamualaikum :)

Aku ni mula la kalau rasa tak best, sedih, down, kek sini la nak tulis semuanya. Blog hanya sebagai tempat luahan rasa tapi Allah tempat paling utama meluahkan segala rasa yang terpendam, bukan hanya masa sedih, kecewa, tapi masa bergembira dan bersuka ria jangan sampai lupa Allah.

Ya Allah, Rindu suami :'(

RINDU

Assalamualaikum :)

Hi kawan2, hi blog, hi suami, hi bakal2 anak umi... apa khabar awok2 semua? :) Lame weh tak ngeup sedas entri, terasa kelainan pulak bila lama tak berupdate dan terasa kerinduan dekat miss blog buchuk2 ni. 

Di saat menulis/ mentype karya ni (ceh xpayah nak karya2 bagai hehe) aku sedang dalam keadaan yang kerinduan teramat kepada suami. suami siapa? of kos la suami aku, apa kehe nak rindu suami orang kan? dosa weh dosa. Ngape le rindu sangat ni. Suami telah memandrem aku kah untuk sentiasa merindui dia? hik.

Since housemate aku tirah and seri ke jepun atas urusan kerja, aku pun telah berpura2 takut untuk tinggal sorang kek umah sewa so sepantas mungkin menggunakan sebaik mungkin teknik memujukrayu+menggoda suami untuk ambil cuti seminggu dan menemani isteri dia yang comel ni. Dipendekkan cerita yang memang pendek ni, CUTI LULUS!!! maka sudah seminggu suami aku tidak berkerja..haha jadi la MR MAMA kek umah sewa aku ni.

Suami ngemop rumah, memvaccum lantai, membasuh baju, menyidai baju, melipat baju manakala isteri hanya masak nasi, masak lauk, masak air dan basuh pinggan. Tau apa aku rasa? heaven!! haha

Anak2 umi mesti bangga ada abah macam ni kan. hehe Petang ni balik kampung untuk RAYA HAJI! syok wooo...


Sebenarnya nak bagitau RINDU kat suami je haha dekat pun rindu, jauh ape tah lagi kan. Tolong YA Allah, dekatkan aku dengan suamiku :) Ameen. Wassalam.

'1st GiveAway by Sheila Eiman'

Assalamualaikum :)

Eh hi kawan2, jumpa lagi!!! please jangan muak baca aku punya blog ok :) seperti biasa, mari aktifkan diri untuk join segmen dari blogger yang ohsem, ok? ok...

Segmen seterusnya.......tadaaaaaa "1st GiveAway by Sheila Eiman" !!!!!!!
Mari join reramai, kita kasi meriah segmen ni. Tak menang takpe. Sebab kita akan dapat hadiah yang lebih istimewa kan? iaitu kawan2, kenalan, ukhwah :) so.....mari kite ke banner yang cantik di bawah ni.

comel kan? mahu maklumat lebih lanjut dan terperinci, jom jalan-jalan ke blog sis sheila eiman. apa tunggu lagi??? moh le join.

sehingga itu sahaja. jumpa lagi di segmen seterusnya. bye2!! wassalam :)

Kecil tapi Bermakna

Assalamualaikum :)

Hi jumpa lagi!!

Ko memang xde keje kan faizah. Menulis je. haha well, biarlah. kang dah sebok, ko bising lak bila nak nge'up' sedas dua entry. ni aku duk banyak tulis, ko harus diam dah redha je ok. haha (dialog faizah#blognya)

Nak tanya, nak tanya!! (perlu ke ulang 2x) perlu! untuk nak tunjukkan yang aku excited nak tau haha Nak tau sape sini dah kahwin tapi PJJ? 'angkat kening' haha mungkin takde sebab sape nak kan dah kahwin tapi berjauhan sobssss so biar aku je angkat kening aku kerut2 sambil air mata jatuh tskkk :'( rindu suami.

Aku dengan suami takde la jauh sangat. jarak rumah kitorang adalah dalam 400km JE! haha. dekat kan. dekat sangaaaat kak tipah oi... So bila jauh time weekend je la nak jumpa pun kan. Tapi takde la tiap2 minggu suami datang jumpa aku. Kitorang selang-seli la, gilir-gilir ziarah menziarahi amalan mulia. minggu ni dia datang klang, minggu depan aku balik muadzam. Kalau ade kursus or dia oncall, so tak jumpa la jawabnye...waaaa nangis lagi. takpe, faizah kan kuat, tabah, kebal, hati kering, tak pandai nangis haha kemain puji diri sendiri w.p hakikatnya semua tu dusta belaka.

Dulu awal-awal kahwin, aku selalu anggap suami yang kena datang jumpa isteri. Sampai 1 hari tu aku sembang-sembang lepak kedai kopi dengan my handsome father in law (abah xtau akak ade blog kan, so abah tak tau la akak tengah puji abah ni hahaha). Dia cakap, kita sebagai anak, kalau tengok muka orang tua dah dapat pahala, kalau kita balik jumpa orang tua kita dapat pahala, sepanjang perjalanan kita nak jumpa ibubapa kita, insyaAllah kita akan dapat pahala kerana niat kita. Sama jugak suami isteri. Sepanjang jalan kita balik untuk bertemu suami/isteri insyaAllah akan dicatatkan sebagai kebajikan,again ianya depends on niat kita. Urusan pahala dosa adalah urusan Allah. Tapi kita kena berusaha ke arah kebaikan kan. 

So dari situ aku pun tukar corak pemikiran aku untuk sama-sama merasai nikmat perjalanan untuk kita nak jumpa insan tersayang. Alhamdulillah, sampai hari ni, setiap kali aku balik muadzam jumpa suami, tak pernah pun rasa letih, rasa malas, rasa nak tidur je ke ape ke perasaan yang negatif2. Bese aku ambil bas kat hentian putra pukul 9 malam, so dari klang after kerja terus pecut ke putra, tunggu bus around pukul 2 pagi baru sampai muadzam. pagi-pagi bangun macam biasa buat sarapan untuk suami, sembang-sembang, jalan-jalan. ahad kul 2.30 ambil bus terus balik ke Klang. walaupun hanya sehari setengah dengan suami, tapi u know rasa sangat lama masa tu, macam-macam aktiviti boleh buat. 

That is how kita hargai masa yang kita ada. Sebab kita tahu masa sangat terhad. so kita takkan bazirkan dengan perkara-perkara yang tak mendatangkan faedah kan e.g tidur. No no no. kalau setakat balik jumpa suami untuk tidur di siang hari, dan menonton tv dan kemudian tidur lagi, memangla satu kerugian ok pakcik2 makcik kak tipah sekalian. 

jap faizah jap, aku kompius ni. tak macam nak cerita pasal tajuk pon. mukadimah ke ape tu? dah2 masuk isi penting terus melalut haha blog dah marah...


Ok disebabkan kitorang ni jauh, so kitorang bila setiap kali jumpa akan bagi hadiah antara satu sama lain. Apa-apa je. even benda tu kecik je tapi tetap bagi. Untuk buat pasangan kita rasa lebih gembira. kire macam reward la berjaya sampai ke pasangan kita. hahaha ada ke macam tu. dah macam game pulak kan. tak tak. bukan macam tu. Nak explain pun susah. Bila kita bagi hadiah kat pasangan kita, tak mahal pun takpe, janji kita bagi ikhlas niat nak buat dia gembira, sebagai tanda terima kasih sebab sudi balik jumpa suami/isteri dia kan. Then pasangan akan rasa lebih di hargai. 


tu la apa yang kitorang akan buat bila berjumpa la. Tapi yang biasa kitorang bagi adalah COKLAT. coklat adalah lambang kegembiraan, bagi aku la. hahaha...Setiap kali balik, aku beli 1 jenis coklat. tiap kali beli, beli yang berlainan la. Tapi suami ni jenis membazir, setiap kali beli, beli yang berjenis-jenis coklat. haha memang isteri ni suka la kan. Pastu makan sama-sama. Coklat yang aku bagi dia, aku makan banyak dia makan sikit. COklat yang dia bagi aku aku makan banyak dia makan sikit. tidak adil bukan? tapi itu lah kami haha. Suami cakap suke tengok aku makan muka bersungguh-sungguh lagi-lagi coklat kan. So dia biarlah isteri dia ni makan apa ada nya hahaha... baik sungguh kamu wahai suami. Sayang lebih la gini. Nanti anak-anak baca mesti dia akan kata abah dia sweet layan umi dia macam ni hahaha...

Cantik kan paper bag ni?? Suami bagi baru-baru ni :)


ye anak2 umi, ni coklat yang abah bagi kat umi hehe :D anak2 umi jangan jeles ok :p


Kecil lebih berharga jika ianya ikhlas kan? Korang pon mesti ada buat something untuk pasangan korang kan, macam rutin la kirenya. jom share! :)

Salam jumaat...Wassalam.